Velkommen til den digitale udgave af "Det Historiske Hjørne". Her har du mulighed for at vælge forskellige historier og få et bedre indblik i hvordan det 4. Dragonregiment har fungeret på et stort samt lavt niveau. Du har mulighed for at læse om Regimentets deltagelse ved krigen i 1864, om Korporal Hoffmann og hans oplevelser under krigen og om en helt almindelig rekruts hverdag på kasernen, og få en ide om hvordan forholdene var i 1904. Denne side har til formål at fortælle de "glemte" personlige historier vedr. 4. Dragonregiment og samtidig give én lyst til at besøge det fysiske historiske hjørne. Håber du får en god oplevelse og lærer mere om 4. Dragonregiment og Grønnegades Kaserne.
Næstved Arkiverne.
Næstved Arkiverne
1864-krigen skyldes de nationalistiske strømninger, hvor tysk og dansk nationalisme kolliderede i spørgsmålet om hertugdømmet Slesvigs skæbne.
Al militær mandskab skulle i krig og heriblandt 4. Dragonregiment. Læs om Hoffmann og Aarøes strejfkorps på Als og få et indblik i 4. Dragonregiments militære oplevelser.
Læs videre.
Lørdag den 29. September, 1923 holdt 4. Dragonregiment deres sidste parade på Axeltorv.
Det var en sorgens dag for byen, og selv om der også fandtes militære fodfolk i byen, var det Dragonerne
man følte den største sorg over at have mistet.
Svend Holst kom til Næstved fra Skive for at aftjene sin værnepligt. i 1932 skrev han bogen "Saa Træder Vi An - !", hvilket var en fortælling om hans tid som fodsoldat. Bogen består af "Øjebliksbilleder" af Soldatens glade liv i felt og makketut. Der er her på siden taget udpluk af bogen og har man interesse i at læse mere af bogen kan den findes i Næstved Arkiverne.
I 1923 mistede Næstved deres elskede regiment. Udviklingen militært havde gjort hesteregimenter nyttesløse og ikke særlig egnet til krig.
Læs om følelserne omkring nedlæggelsen af regimentet og hvad der skete den skæbnesvangre dag i september.
Dragonen Aksel Larsen var rekrut ved 4. Dragonregiment, da de stadig var aktive på Grønnegades Kaserne. Det var en hård tid at være soldat i 1904, og frihed var der ikke meget af.
Læs hans beretning fra da han var soldat.
Carl Erik Jørgensen er født den 26. januar 1840 i Kvislemark sogn som søn af skolelærer, kirkesanger og sogneforstander Knud Jørgensen og hustru Ane Margrethe Jørgensdatter. Carl Erik var i tjeneste i hæren under den 2. Slevigske-krig og gennem brevkorrespondance mellem ham og hans mor og søskende, kan man få en personligt indblik i krigen og følelserne omkring den.