Hvad er forskellen på Forsvarets Efterretningstjeneste og Politiets Efterretningstjeneste? 08. januar kl. 18:30

Hvad er forskellen på Forsvarets Efterretningstjeneste og Politiets Efterretningstjeneste?

Hvad er forskellen på Forsvarets Efterretningstjeneste og Politiets Efterretningstjeneste?

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Politiets Efterretningstjeneste (PET) er to forskellige danske efterretningstjenester, der har specifikke ansvarsområder. FE er Danmarks militære efterretningstjeneste og udenrigsefterretningstjeneste. De fokuserer på internationale trusler og indsamler efterretninger uden for Danmarks grænser.
PET arbejder med indenrigstrusler og beskæftiger sig med terrorisme, udenlandsk spionage og andre trusler mod statens sikkerhed. Begge tjenester udsender hvert år en offentlig oversigt over de vigtigste trusler mod Danmark. UDSYN er FE’s årlige bidrag til den offentlige debat om Danmarks sikkerhedspolitik og er skrevet til både interesserede borgere, politikere, journalister og forskere. PET kalder sin årsrapport den Årlige Redegørelse. Den fra 2023 nævner bl.a. at ”Terrortruslen mod Danmark var fortsat alvorlig i 2023. Hamas’ terrorangreb i Israel den 7. oktober 2023 medvirkede bl.a. til at skærpe truslen inden for det aktuelle niveau…” Vi vil dykke ned i de to tjenesters rapporter.

Ofte ser vi på Verdens begivenheder – og fortælles af massemedierne – at enten er der fred eller også er der udbrudt krig. Det sker på trods af, at der i rigtig mange af verdens regioner er voldelige og/eller militante regimer, der terroriserer den lokale, (indfødte?) befolkning. Kort sagt et autoritær, voldeligt – tit også korrupt – styre, der er grundlæg-gende udemokratisk, undertrykker oppositionen og anderledes tænkende samt holder fast ved magten så længe som muligt.
Men hvem terroriserer hvem? Er der en folkelig oprørsret? Og hvad skal vi forstå ved terrorbevægelser - og statsterrorisme mod en nations befolkning? Eller mod nabolande?  Måske kan vi blive klogere på disse fænomener - og se nærmere på glæden ved at kunne opstille og offentliggøre lister over de rigtige terrorister?

Praktisk information

Hold nr:
25111931
Første møde:
8.01.25 kl. 18:30
Mødegange:
1
Lektioner:
3